The Diversity Of Living Organisms (Questions and Answers)

1
272
The Diversity Of Living Organisms (Questions and Answers)

The Diversity Of Living Organisms (Questions and Answers)

Why do we classify organisms?

Answer: There are many types of organisms found on earth. Their classification makes the study of organisms easier. We can know all kinds of life at once. It also shows the mutual relationships of organisms, hence the classification of organisms.

Question 2. What can be the most basic feature for the classification of organisms?

Answer: The most fundamental feature for the classification of organisms is their cell structure.

Question 4. Which basic feature has been made the basis for the initial division of organisms?

Answer: Habitat is the basis for the initial division of organisms.

Question 5. On what basis animals and plants are kept in a different classes from each other?

Answer: Animals and plants are kept in a different class from each other on the following basis-

(i) On the basis of cellular organization.

(ii) At the base of the cell wall.

(iii) On the basis of nutritional activity.

Question 6. What are primitive organisms called? How is it different from so called advanced organisms?

Answer: One-celled organisms are primitive organisms. They differ from advanced organisms in cellular organization and functions. The organization of advanced organisms is complex and division of labor is found in them.

Question 7. Are advanced organisms and complex organisms the same?

Answer: Yes, because complexity increases with development.

Question 8. In which of the five kingdoms are bacteria placed and why?

Answer: Bacteria are infinitely nucleated, so they are placed in the kingdom Monera.

Question 9. Why are fungi unable to make their own food?

Answer: Fungi do not have foliage, so they cannot make their own food.

Question 10. In which group are the simplest plants placed?

Answer: In Thallophyta class.

Question 11. Give an example of an animal in which sting cells are found.

Answer: Sting cells are found in the animal Hydra of the phylum Cilantrata.

Question 12. Give the scientific name of earthworm.

Answer: Scientific name of the earthworm is Ferritima pastuma.

Question 13. Name the muscle found in the bladder.

Answer: Non-straight or involuntary muscle is found in the bladder.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here