General Knowledge Quiz Based on Blood and Its Composition

0
10
General Knowledge Quiz Based on Blood and Its Composition

General Knowledge Quiz Based on Blood and Its Composition

General Knowledge Quiz Based on Blood and Its Composition: Blood is the circulatory fluid in the human body that collects in the heart through the veins and is again circulated through the heart from the heart to the whole body. It is red in color because it contains a red color called hemoglobin. Blood is connective tissue, it consists of four things – plasma, red blood cells, white blood cells, and platelets.

Blood is one of the most important components of life. To know more about blood and its composition, let us solve the quiz provided.

Question 1. What are the main functions of blood?

A. Transport
B. Protection
C. Regulation
D. ALL OF THE ABOVE
Ans. ALL OF THE ABOVE
Question 2. Red blood cells are also known as:

A. Erythrocytes
B. Platelets
C. Leukocytes
D. none of the above
Ans. Erythrocytes
Question 3. What is another name for platelets?
A. Granulocytes
B. Monocytes
C. Thrombocytes
D. Globulins
Ans. Thrombocytes
Question 4. Into how many parts are white blood cells divided?
A. Two
B. Three
C. Four
D. Five
Ans. Two

Question 5. What is the substance that is transported by blood?
A. Oxygen and carbon dioxide gases between the lungs and the rest of the body.
B. waste products to be detoxified or removed by the liver or kidneys
C. Nutrients from the digestive tract
D. ALL OF THE ABOVE
Ans. All of the above

Question 6. Which blood group does not have antibodies?
A. o
B. AB
C. A
D. B
Ans. AB

Question 7. The process of purification of blood is called?
A. Paralysis
B. dialysis
c caelysis
D. dhilolessie

Ans. dialysis

Question 8. Normally the amount of blood in the human body is –
A. 2-4 liters

B. 3-4 liters

C. 4-5 liters
D. 5-6 liters

Ans. 5-6 liters


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here